Co mám v košíku?

Zavřít

Advent bez stresu - Jak se před Vánoci nezbláznit

Dneska bude článek o předvánočním čase. Mám náladu podělit se o trochu pohody v té první části prosince.  V neděli jsme zapalovali první svíčku – je tady advent. Vypadá to, že pro mnohé je advent obdobím stresu, nahánění dárků a shánění stromků aby vše bylo tip-top. Což je přesný opak toho, čím by advent být měl.

A čím by tedy být měl?

Přirozený advent

Advent - původně tento „svátek“ vznikl jako konec celého ročního období. Je to období loučení, smrti a tmy, období, kdy je prostě doba nejtemnější. Pokud chcete následovat svou přirozenost a tradici, zkuste letos zvolnit a vyzkoušet následující:

  1. Úklid - úklid jednoznačně k adventu patří. Se symbolem konce a smrti bychom si měli uklidit nejen v domě, ale také v duši. Ukončit, zrušit a vyhodit vše, s čím nechceme vstupovat do nového roku. Dát pryč věci, které jsou nám k ničemu (nezapomeňte, jiným ještě mohou posloužit, proto se přimlouvám za bazar nebo nevyhazujto.cz). Konečně si přiznat, že některé vztahy už vyvanuly, nebo nám nic nepřinášejí, a přestat je řešit. Adventní doba je na fyzický a duševní úklid ta nejlepší z celého roku
  2. Klid a meditace  - s výše zmíněným souvisí také zamyšlení nad sebou a tím, co jsem přes rok udělal a neudělal. Nyní je ten pravý čas zapálit si svíčku a porozjímat nad tím, kde se ve svém životě nacházím a jestli tam jsem spokojený. Večery jsou na to dlouhé dost :-) Celým adventem se nese  téma smrti, povzpomínejte proto i na své blízké, kteří už tu s vámi nejsou.
  3. Skromnost a pokora – pro mne je advent obdobím skromnosti a pokory. Častěji se modlím a děkuji bohu za to, co všechno máme. Abych si připomněla, že některé věci nejsou samozřejmost, proto vyhlašuji až do Vánoc půst. Zkuste to taky. Smysl je odepřít si něco, co máte rádi. Většinou si lidé odpírají maso. Jelikož maso nejím, já jsem si odepřela sladkosti. To cukroví a čaj s medem mi budou na štědrovečerní večeři tedy obzvlášť chutnat! Takže Vás vyzývám, napište někde veřejně co si odpíráte a směle do toho. Proč veřejně? Je dokázáno, že tak to spíše dodržíte.
  4. Předvánoční „shon“ – no jo, ale jak to všechno vklidu zvládat, když chcete rodině připravit ty nejkrásnější vánoce? To chce přece nějaké to organizování! Proto teď trochu praktičtěji.

Praktické tipy na Vánoce bez stresu

  • Před pár lety jsem úplně nesnášela Vánoce. Dvakrát týdně jsem chodila na velký nákup do obchoďáku a myslela jsem si, že se z toho zcvoknu. Od října koledy, obrovské vánoční koule, hromada lidí a dlouhé fronty. Jeden rok jsem přestala chodit nakupovat potraviny do obchoďáku, ale začala jsem je nakupovat v menším obchodě. Byla to vlastně náhoda, ale najednou mi Vánoce nevadily. Analyzovala jsem, co se ten rok změnilo, a ejhle: Dělá-li vám hromada lidí v obchodech a na ulicích stejně špatně, jako mně, mám jednoduchou radu – vůbec do obchodů nechoďte a nakupujte vše na internetu. Ta hromada šílejících lidí několikrát týdně vytváří sice nenápadný tlak, ale přispívá velkou měrou k pocitu stresu v listopadu a prosinci. Co se týká potravin, zkuste v prosinci vynechat velké obchody a nakupujte v malých, lokálních. Bude to sice chtít zajít tam víckrát týdně, ale za ten klid na duši to stojí.
  • Dárky – Zde to bere každý naprosto jinak, takže těžko říct obecnou radu. Já například dárky nevyžaduji, a kdybych nic nedostala, tak jsem spokojená. Zkuste se zamyslet nad tím, jestli váš blízký, který tvrdošíjně opakuje, že „nic nechce“, to náhodou nemyslí zcela vážně. Ušetříte tím nervy sobě (při nakupování) i mu (při přetvařování, že má z dárku ohromnou radost). Opravdu existují lidi jako já, kteří mají mnohem větší radost, když z jejich bytu věc ubyde, než když tam přibyde. Co se týká té druhé skupiny lidí, kteří dárky vyžadují. Zde se mi osvědčily dvě věci. První: Během roku se napřímo ptám, co by ten člověk chtěl, sepisuju si to na papír, a pokud se to moc nemění, v listopadu zakoupím. Jelikož si to ten člověk většinou už nepamatuje, má i překvapení. Věc druhá: Napřímo se v prosinci zeptám, co by toho daného člověka potěšilo. Dobré je taky nechat člověka vytvořit na společném účtě na aliexpressu nebo někde na amazonu wishlist, kde si bude přidávat různé hodinky, bundy, knížky..takhle alespoň budete mít přehled o jeho momentálním v kusu a nebudete úplně vedle se svým nákupem. Pokud tvrdí, že nic nechce, ale je to ten typ, co se urazí, když nedostane pak žádný dárek – netrapte se s ním. I druhá strana musí udělat nějakou minimální akci ke zdaru celého darování, jinak má smůlu.

Taková malá vsuvka. Pro mne jsou dary něčím smysluplným hlavně směrem k těm, co opravdu nemají. Přijde mi fajn v prosinci přispět radši na osla či slepice někde v africe, nebo na konto lékařů bez hranic. My žijeme v neskutečné hojnosti a měli bychom se dělit tedy spíše s těmi chudšími.

  • Ozdoby – Ozdoby jsem nakupovala pouze jednou a v malém. Od té doby každý rok vytáhneme tu vánoční krabici, kde máme své ozdoby. Během adventu také nějaké ozdoby s dětmi vyrábíme. Beru to jako samozřejmost, ale asi není, jinak by lidi nelítali po obchoďáku a nekupovali nové a nové figurky, baňky a řetězy. Co takhle zkusit pro jednou recyklovat? Vždycky jsem se bránila umělému stromečku. Je to „umělina“ a nevoní. Od té doby, co ho máme se ale výrazně zvýšila vánoční pohoda. Nemusím létat po městě a shánět stromek– stojí ve sklepě. Neshazuje jehličí – nemusím uklízet. A dcera ho stějně „ozdobí“ natolik, že kdyby pod těmi deseti kily ozdob stálo koště z předsíně, nikdo by nepoznal rozdíl. Letos ho zkuste
  • Jídlo – viz kapitola o skromnosti. Vyhlašuju STOP obžerství. Doma mám milovníka bramborového salátu. Nekecám, dělá ho opravdu třeba sedm kilo. Dlouho jsem se s tím obžerstvím nemohla smířit, ale letos jsem si řekla: „Nebudu to řešit, co zbyde, naložím bezdomovcům“. A víte, že má moje dušička hned větší klid? Cukroví –Nakupte hotové. Nebo zaúkolujte babičku (třeba i cizí), která se nudí, bude moc ráda, že je užitečná a vy budete mít domácí cukroví.

  • Tradice – Tradice jsou moc pěkné. Sami jich dost máme – vyrábění věnce, pečení salaše, menší tradice během štědrého večera…ale je třeba myslet pořád na jednu věc – a to je, že vánoce bez stresu a perníčků všichni ocení mnohem více než vánoce se stresem a perníčky. Dělají- li z Vás tradice nervózní osobu koukající neustále na hodinky, opusťte je.

 

Přeji klidný advent a veselé vánoce!



< zpět

Hello You!

Join our mailing list